Toidublogija Tuuli Mathisen katsetab meie oliiviõliga

27.05.2014

Spargel fetajuustu ja oliiviõliga. Lihtsate asjade kaunis kooslus
Mõned asjad on nii lihtsad ja nii toimivad. Esmalt on lihtne ja armas see, et igal kevadel poetab armas naabrinaine Edith mulle osa oma esimesest sparglisaagist. Need kodumaised ja esimesed sparglid on ikka klass omaette ja ma olen üliväga tänulik, et mul selline tore naaber on.

Need õrnad esimesed sparglivarred on sedavõrd hõrk suutäis, mida ei tahakski väga töödelda. Paar lihtsat varianti - kas uputatud munaga mõnusalt vedela munakollase kastmes, sulavõi ja soolahelvestega või siis ka tibakese fetajuusu, paari riba sidrunikoore ja väga hea oliiviõliga.
Esmalt paar sõna headest oliiviõlidest. Laias laastus jaotuvad oliiviõlid ja üldse õlid minu jaoks kaheks. Ühed on need, mida kasutan toidu valmistamisel ja teised need, mida kasutan toidu maitsestamisel. Pesto sisse kasutan pigem lihtsamat õli, kuna muud maitsed hakkavad õliga liialt konkureerima ja väga hea õli kaob muude maitseta taha. Siia, sparglite juurde, tuleks valida võimalusel kindlasti selline õli, mis sobib maitsestamiseks ehk siis parim, mis sul kodus on. Olen ise üsna hiljuti tutvust teinud Oliva.ee oliiviõli valikuga ning võin neid oliiviõlisid ainult kiita. Vahe masstoodangu oliiviõlidega on mäekõrgune. Oliva poolt pakutavad oliiviõlide seast peaks leidma sobivaid kaaslasi nii need, kellele meeldivad mahedad ja pehme maitsega õlid, samas leiab ka jõulise iseloomu ja meeldejääva maitsebuketiga oliiviõlisid. Sparglite juures kasutasin SEDA Rincón de la Subbética rohkelt auhindu võitnud oliiviõli, mis lahterdub kergelt vürtsikate oliivõlide kategooriasse ning mida võib kirjeldada rohelise maitse- ja aroomibuketiga õliks. Veinide võrdluses võiks ehk paralleeli tõmmata Sauvignon Blanci värskuse ja mõnusa mõrkjusega. Õli maitse on hästi intensiivne ja pikalt suus püsiv ning domineerivad on rohelised kergelt mõrkjad ja vürtsikad noodid. Hästi mõnus lisand nii salatitele, juustule kui ma paljudele muudele toitudele.

Minu naabrinaise sparglitoit sai suurepärase õliga väärika maitsebuketi ning esimese spargli õrnus haakus elegantselt jõulise õli maitsega.
Selle lihtsa toidu valmistamiseks vajad:
peotäis spargleid, vajadusel alumine puitunud osa kooritud (kasuta murdmise testi, spargli söödav ja pehme osa murdub praksudes. Sealtmaalt, kus ta ainult paindub, on vars juba puitunud).
100 g fetajuustu
veidi sidruni- või laimimahla ja riivitud koort
Väga head oliiviõli (nt Rincón de la Subbética)
soolahelbeid
värskelt jahvatatud musta pipart
Kalla suuremale taldrikule veidi oliiviõli ning tõmba sparglivarred oliiviõli seest läbi. Grilli kuumal grillil sparglivarsi. See läheb üsna kiirelt ning üle grillida ei ole mõtet. Tõsta sparglivarred taldrikule, pudista sparglitele fetajuustu, piserda sidruni- või laimimahlaga, tõmba mõned sidruni- või laimikoore ribad ning puista peale soolahelbeid ja musta pipart. Piserda üle ohtra oliiviõliga.
Naudi kohe ja soovitavalt heas seltskonnas ning hea veiniga.

Artiklit vaata siit: http://toiduteemal.blogspot.com/2014/05/spargel-fetajuustu-ja-oliivioliga.html

 

 

 

 

KAUBALE SAAB ISE JÄRELE TULLA

- Ülemiste Ärimaja valvelauda

   Peterburi tee 2f, Tallinn