OLIIVIÕLI – VAHEMEREMAADE KULD

14.01.2014

Oliiviõli on omasuguste seas ainulaadne, kuna see sisaldab palju monoküllastumata rasvhappeid ja polüfenoole, millel on tugevad antioksüdatiivsed omadused. Teadlased leidsid oliiviõlist hiljuti põletikuvastase aine oleokantaali, mille toime sarnaneb mõnede ibuprofeeni sisaldavate valuvaigistite (motriin, adviil) toimega.

Juba 5000 aastat on Vahemerd ümbritsevate maade elanikud kõrgelt hinnanud oliiviõli maitseomadusi, kuid nüüdisajal ei pea me seda asendamatuks mitte üksnes kulinaarsest seisukohast, vaid see on ka rasvaine, millel on väga soodne mõju meie tervisele üldiselt. Oliiviõlil on väga oluline osa südame-veresoonkonna haiguste ärahoidmises ja oliiviõli rohke tarbimine on üks põhjusi, miks inimesed Vahemeremaades elavad nii vanaks.

Ühe või teise oliiviõli eelistamine on peamiselt maitse küsimus, kuid kasulik on siiski osta ekstra virgin oliiviõli, see on maitsvam ja tervisele kasulikum. Seda valmistatakse mehaaniliste vahenditega, mis võimaldab säilitada oliivides leiduvad maitse- ja lõhnaained, vitamiinid ja antioksüdandid. Kui pudelil on aga lihtsalt kiri „oliiviõli“, siis on tegemist madalakvaliteedilise oliiviõliga, mis on toodetud tööstusliku rafineerimise teel, mis hõlmab ekstraheerimist orgaaniliste lahustitega ja mille käigus paraku hävib osa oliivides olnud antioksüdantidest.



-----------------
Polüfenoolid on rühm taimseid ühendeid, mida leidub teatud puu- ja köögiviljades. Paljud polüfenoolid toimivad antioksüdantidena ja vähendavad organismis vabade radikaalide kahjustavat toimet.
-----------------------
kokkuvõte raamatust "Tervis söögirõõmude kaudu", Richard Béliveau ja Denis Gingras, lk 239 – 240

 

KAUBALE SAAB ISE JÄRELE TULLA

- Ülemiste Ärimaja valvelauda

   Peterburi tee 2f, Tallinn