Söömise kõrge kunst

06.01.2014

Peamised toiduainerühmad, mis osalevad krooniliste haiguste ärahoidmises:
Puu- ja köögiviljad
Täisteraviljatooted
Oliiviõli
Kaunviljad
Pähklid ja seemned
Rasvane kala (lõhe, makrell, sardiin)
Vürtsid ja maitsetaimed
Roheline tee
Punane vein
Tume sokolaad

NB! Juhin tähelepanu, et oliiviõli on välja toodud täiesti eraldiseisva rühmana!

Peamisi meid ähvardavaid kroonilisi haigusi – südame-veresoonkonna haigusi, II tüüpi suhkrutõbe, vähki või siis Alzaheimeri tõbe – võetakse sageli otsekui vananemise vältimatuid kaasnähtusi. Selle fatalistliku arusaama järgi on vananemine tingimata seotud tervise halvenemise ja elukvaliteedi langusega, mille vastu me ei saa muud midagi teha kui loota, et meditsiin oma imedega tuleb vaigistama nende tõbedega seotud valusid ja lisab vahest veel mõne aasta meie elule. Sellisel pessimistlikul hoiakul ei ole alust; kuigi ei saa eitada, et vananemine on seotud keha funktsioonide üha ulatuslikuma allakäiguga, on nende krooniliste haiguste arengut siiski võimalik pidurdada, kui pöörata erilist tähelepanu meie eluviisi teatavatele külgedele, eelkõige meie toitumisharjumustele. Kui võtta arvesse, kui suured on tänapäeva ravimeditsiini võimalused, on selline haigusi ennetav lähenemisviis parim vahend selleks, et ühendada pikk eluiga hea elukvaliteediga ja saada niimoodi kätte võimalikult palju sellest, mida loodus võib inimesele pakkuda.



--------------

kokkuvõte raamatust "Tervis söögirõõmude kaudu", Richard Béliveau ja Denis Gingras, lk 229 - 231


 

 

 

 

KAUBALE SAAB ISE JÄRELE TULLA

- Ülemiste Ärimaja valvelauda

   Peterburi tee 2f, Tallinn