Oliiviõli säilitamine

04.12.2013

Ära jäta oliiviõli liiga kauaks seisma. Kui oliiviõli puutub kokku soojuse, valguse ja õhuga hakkab ta kaotama väärtuslikke toitaineid ja maitset ning oliivõlis sisalduvad rasvad hakkavad oksüdeeruma. Muretsemiseks pole põhjust, kui pudel seisab köögikapil ja sa kasutad selle kuu-paariga ära. Värskuse tagamiseks ostke pigem väikeseid pudeleid kui suuri. Ostes extra virgin oliiviõli, vali toode, mis on pakitud läbipaistmatusse või toonitud klaaspudelisse. Metallkanistris või plastikpudelis õli kalla ümber näiteks puhtasse kasutatud punase veini pudelisse. Plastpakendist võib lekkida kahjulikke aineid.

Kui ostad kvaliteetset extra virgin oliiviõli, on üldjuhul sellele peale kirjutatud saagikoristuse aeg. Näiteks 2013 aasta sügisel korjatud oliividest pressitud õlile pannakse peale  valmistamise kuupäevaks 2013-14.

Kinniseid pudeleid hoia köögikapis või mujal jahedas ja pimedas kohas. Tarvitatav õli hoia muidugi käeulatuses aga mitte pliidi kõrval. Kork sulge alati korralikult.

Oliiviõli tuleks tarbida kahe aasta jooksul. Pikema aja jooksul hakkavad maitsed halvenema ja toitaineid lagunema. Avamata pudelis oliiviõli säilib kaks aastat või kauemgi. Avatud õli tuleb hoida pimedas ja jahedas, kuid mitte külmkapis – seal muutub õli häguseks. Extra virgin oliiviõli säilib kauem kui teised oliiviõli klassid, sest neil on madalam happesus. Kui ostad oliiviõli poest, veendu, et see ei ole poeriiulil tugeva valguse käes seisnud. Kontrollige saagikoristuse ja säilivuse kuupäeva.

Õlid, mis on mõrkjama ja piprasema maitsega, sisaldavad rohkem polüfenoole (antioksüdandid) ning säilivad tavaliselt paremini kui küpsetest oliividest valmistatud õlid. Viimastel on pehmem maitse ning need tuleks ära tarvitada ca aasta jooksul.

http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil#c9



 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAUBALE SAAB ISE JÄRELE TULLA

- Ülemiste Ärimaja valvelauda

   Peterburi tee 2f, Tallinn