Mis on oliiviõli

22.11.2013

Oliiviõli on õlipuu viljadest saadud taimeõli. Oliiviõli kasutatakse toiduvalmistamisel ja kosmeetikatööstuses. Oliiviõli on väga tervislik toiduaine tänu monoküllastunud rasvhapete suurele osakaalule. Oliiviõli maitse, värvus ja lõhn oleneb väga suurel määral oliivide kasvatamise piirkonnast ja konkreetsest saagist. Umbes 3/4 maailma oliiviõlist toodetakse Euroopa Liidu riikides.

Suurim tootja on Hispaania (ca 40-50% maailma kogutoodangust), järgnevad Itaalia (ca 25% maailma kogutoodangust) ja Kreeka (ca 16% maailma kogutoodangust). Vähemal määral toodetakse oliiviõli ka teistes Vahemerepiirkonna riikides Prantsusmaal, Portugalis, Türgis, Marokos ja Tuneesias. Mujal maailmas toodetakse oliiviõli Tšiilis, Argentiinas, Austraalias, Lõuna-Aafrikas ja Uus-Meremaal ning Ameerika Ühendriikides.




Oliividest valmistatud õlid jagunevad viide kvaliteediklassi.

Extra virgin (neitsioliiviõli).
Tervislikku oliiviõli saadakse oliivide külmpressimise teel – selliselt toodetud õli kvaliteet on kõrgem, kuna madalama temperatuuri kasutamine kindlustab selle, et õli ei rääsuks ja tema maitseomadused säiliksid. Kuigi külmpressitud oliiviõlis on alles antioksüdandid, mis peaksid takistama selle rääsumist, on ka oliiviõlil teatud tingimustes kalduvus õhu, soojuse ja valguse käes rikneda. Seetõttu peaks õli säilitama tumedates klaaspudelites. Metallist ja plastikust anumad võivad eritada õli sisse mitmesuguseid kahjulikke ühendeid. Extra virgin on esimesena pressitu ning kõige kvaliteetsem. See viitab sellele, et tegemist on rafineerimata, vaid korra purustatud ja pressitud oliividest valmistatud õliga. Neitsiõli peab olema läbipaistev, madala happesusega, maitsevarjundid sõltuvad esmajoones kasutatud viljadest. Märge „külmpressitud“ viitab sellele, et oliivide kokkusurumine on toimunud aeglaselt ilma kõrgeid temperatuure kasutamata.

 
Olive oil. Peale esimest pressimist töödeldakse juba purustatud oliivimassi termiliselt ja õli rafineeritakse. Sellist õli on enamasti keemiliselt töödeldud heksaani, fosforhappe või naatriumhüdroksiidiga, mille jääke ei ole võimalik õlist enam täielikult eemaldada. Niisugusest õlist on välja puhastatud enamik kasulikke antioksüdante ja vitamiine ning selle maitseomadused on tagasihoidlikumad kui extra virgin oliiviõlil.

Virgin oil. Madala happesusega õli (alla 3 %), mida saadakse oliivide teistkordsel külmpressimisel.

Pure olive oil. Tähistab igasugust 100 % oliiviõli. Sageli on see kas teisel pressimisel saadud õli või rafineeritud õli ja neitsioliiviõli segu.

Pomace olive oil (oliivi jääkõli). See on rafineeritud oliiviõli, mida on maitsestatud külmpressõliga. Oliivi jääkõli on saadud sellest 5-7% õlist, mida ei ole võimalik oliivide külmpressimisel kätte saada. See õli on oliividest eemaldatud kõrgel kuumusel selliste keemiliste ühendite nagu bensopüreeni abil, millel on avastatud kantserogeenseid ja mutageenseid omadusi.

Extra virgin silt ei kindlusta alati, et pudelis tõesti on esimese kõlmpressi õli. Kui hind on samal tasemel madalama klassi õlidega, pole asi õige. Nagu ikka elus - kui asi tundub liiga ilus, selleks, et olla tõsi, siis ta enamasti polegi tõsi.

 

KAUBALE SAAB ISE JÄRELE TULLA

- Ülemiste Ärimaja valvelauda

   Peterburi tee 2f, Tallinn