Millist oliiviõli valida?

Kõigepealt vali väärisoliiviõli ehk külmpress-oliiviõli (ekstra virgin oliiviõli). Nimetatakse ka ekstra neitsioliiviõli. See on oliivide esmasel külmpressimisel saadud õli, kuhu pole lisatud midagi muud. Siis saad tõenäoliselt kvaliteetse toote. Miks ainult tõenäoliselt? Oliiviõli maailm ei erine muust maailmast, ka siin esineb valskust. Nõnda ei pruugi ülisoodsa hinnaga supermarketi ekstra neitsioliiviõli sildiga õli olla üldsegi väärisoliiviõli. See võib olla madalama kvaliteediklassi õli, millele on veidi väärisoliiviõli maitseks lisatud. Kvaliteetsete väärisoliiviõlide puhul kehtib sama loogika kui muudegi asjade puhul - kui ikka hind on kahtlaselt odav ja asi tundub liiga ilus, et olla tõsi, siis ta enamasti polegi tõsi.

Järgnevalt on soovitav valida sellise tootja õli, kelle puhul Sa tead, et ta mängib ausat mängu. Lihtne näitaja on see, kui oliiviõli tootja või oliiviõli ise on auhinnatud. Siis on see tihedast sõelast läbi käinud ja kvaliteedimärgi peale saanud.

Edasi, kui Sul pole kindlaid maitse-eelistusi või valikukriteeriume, siis lähtu hinnast ja alusta odavama oliiviõliga. Edaspidi võid soovi korral proovida kallimaid õlisid elik et liikuda lihtsamalt keerulisemale.

Igal kvaliteetsel väärisoliiviõlil on kolm tähtsat omadust: puuviljasus, vürtsikus ja mõrkjas maitse.

Edasi sõltub asi juba sellest, mida Sa eelistad ja kuidas maitseid tunned. Üks asi on maitsta õli huvi pärast paljalt - tehnika poolest nagu veini, vaid kogus väiksem - ja teine asi koos toiduga. Need maitsed erinevad, sest toit - isegi nt ciabatta - hakkab maitsekogemust tugevalt mõjutama. See, et mõni õli on mõrkjam ja ajab köhatama, on täiesti normaalne. Öeldakse, et on olemas ühe köhatuse, kahe köhatuse ja kolme köhatuse õlid.

Kui Sulle väärt oliiviõli tõesti meeldib, siis läheb lõpuks nii, et Sul on kodus mitu pudelit korraga lahti. Ühel päeval tahad ühte, teisel päeval teist ja ülehomme kolmandat.

Mõned lihtsad juhtnöörid meie oliiviõlide kohta. Kõik need sobivad kasutamiseks saia ja leivaga, salatite, kala, liha jpt toitude maitsestamiseks. ALATI sobib esimese külmpressi oliiviõli praadimiseks ja küpsetamiseks kuumusel kuni ca 180°C. See on kuumutamiseks üks sobivamatest rasvadest.

Kui Sulle meeldib puuviljane kergelt vürtsikas oliiviõli, siis vali:

https://www.oliva.ee/et/a/agrestis-foglia-dargento-500ml

https://www.oliva.ee/et/a/oro-bailen-arbequina-500ml

 

Kui tahad keskmiselt vürtsikat elegantset oliiviõli, kus valitseb maitsete harmoonia, siis vali:

https://www.oliva.ee/et/a/oyssos-pdo-peza-750-ml-1

https://www.oliva.ee/et/a/olyssos-500-ml

 

Kui Sulle meeldib vürtsikam oliiviõli, siis vali:

https://www.oliva.ee/et/a/ousia-organic-500-ml-1

 

Proovi, kombineeri erinevate toitudega ja leia oma lemmikud!

 

KAUBALE SAAB ISE JÄRELE TULLA

- Ülemiste Ärimaja valvelauda

   Peterburi tee 2f, Tallinn