Tomati-mozzarellasalati retsept

09.06.2014

Toidublogija Tuuli Mathisen riputas oma blogisse ühe suurepärase tomati-mozzarellasalati retsepti, kus kasutas meie valikust Agrestis Bell´Omio Sitsiiliast pärit magusamat oliiviõli.
Ürtidega marineeritud mozzarella ja tomatisalat

Vahel on nii, et mõned maitsed jäävad kuidagi vereringesse ja neid toite tahaks ikka ja jälle. Üheks selliseks korduseid nõudvaks maitsekoosluseks on minu jaoks saanud Yotam Ottolenghi "Plenty" raamatust pärit ürtidega marineeritud mozzarella salat.

Esmalt oli üllatava selle salati üks maitsekomponent ehk siis fenkol. Esmapilgul komplekti mittesobituv, kui mozzarella juustu peale mõelda. Tegelikkuses pigem vastupidi. Teiseks tasub seda salatit valmistades olla kompromissitu koostisainete suhtes - tomat peab olema küps, basiilik mahlane, mozzarella pühvlipiimas ja oliiviõli parimate seast. Kui kirjeldatud eeldused on täidetud, võid tõenäoliselt üsna kerge vaevaga ka ise selle salati lõksu langeda.

Retsept ise järgmine:
üks suur pall mozzarellat (kui vähegi võimalik, võiks eelistada pühvli mozzarellat)
2-3 küpset tomatit
peotäis basiilikuleht
0,5 tl fenkoliseemneid (esineb ka nime all apteegitill või juustuköömned. Maitselt erinev tavaslistest köömnetest)
1 -2 küüslauguküünt
3-4 sl  head oliiviõli (mina kasutasin Oliva.ee valikust Agrestis Bell´Omio Sitsiiliast pärit magusamat õli)
Punet, hakituna
tibake sidrunikoort
sidrunimahla
head soola
värskelt jahvatatud musta pipart
Tegevuskäik on järgmine: marinaadi jaoks rösti fenkoliseemneid kuival pannil mõni minut, kuni seemned hakkavad plõksuma. Peenesta seemned uhmris peeneks (või suru mingi muu esemega nt klaasi või pudeli põhjaga peeneks, kui uhmrit ei ole). Peenesta ka küüslauk. Mina panin samasse uhmrisse. Haki basiilik. Sega peenestatud fenkoliseemned, küüslauk ja basiilik. Lisa riivitud sidrunikoor ja õli. Maitsesta soola ja pipraga ning pigista veidi sidrunimahla ka marinaadi sisse.
Võta mozzarella pall, suru pöidlad palli keskosasse ja lammuta see paariks-kolmeks tükiks (eelistan alati lõikamise asemel mozzarellat rebida, nii säilib mõnus kiuline struktuur lõhkumata). Kalla marinaad mozzarellale ja lase umbes pool tundi maitsestuda.
Lõika tomat kas viiludeks või sektoriteks ning laota peale marineerunud mozzarella. Tõmba juust veel väiksemateks tükkideks.
Viimistle värskelt jahvatatud soola ja pipraga ning piserda veel veidi oliiviõli tomatitele.

Allikas: http://toiduteemal.blogspot.com/2014/06/urtidega-marineeritud-mozzarella-ja.html

 

KAUBALE SAAB ISE JÄRELE TULLA

- Ülemiste Ärimaja valvelauda

   Peterburi tee 2f, Tallinn