Vitamiinid oliiviõlis

19.12.2013

Oliiviõli on kõige kergemini imenduv söödav rasv. Oliiviõli sisaldab:
 - supilusikatäies oliiviõlis on 120 kcal, 14 grammi rasva, puudub kolesterool;
 - omega-9 rasvhappeid;
 - looduslikke tokoferoole, mis on heaks E-vitamiini allikaks (1,6 milligrammi teelusika kohta);
 - vitamiine A, D ja K;
 - sisaldab mitmesuguseid fenoolseid ühendeid, flavonoide ja muid komponente, mis toimivad antioksüdantidena – just seetõttu on oliiviõli niivõrd tõhus südamehaiguste ennetamisel.

Mono- ja polüküllastamata rasvhapped ei muutu kiirel praadimisel ja küpsetamisel oluliselt ebatervislikumaks. Kehtib põhimõte, et pigem küpsetada vähem, kui kaua üle küpsetada. 

Kõige paremini aga tulevad õlide tervislikud omadused esile, kui neid kasutatakse ehedal kujul, näiteks salatites ja kastmetes. Profülaktiliselt võib aga ka niisama lusikatäie sisse võtta.  Rasvlahustuvad vitamiinid (nagu beta-karoteen, E-, D- ja K-vitamiin) omastatakse tera- ja köögiviljast ainult koos rasvaga ja selleks sobibki ideaalselt väike kogus tervislikku oliiviõli. Tähtis on ka see, et lastel juba maast-madalast kujuneks välja positiivne suhtumine oliiviõli ja köögiviljade söömisesse, siis pole vaja ka varakult haigusi ravima hakata.

Uuringud on näidanud ka oliiviõli positiivset mõju diabeedi puhul. Neil patsientidel, kes tarbisid oliiviõli, oli veresuhkru tase ühtlasem ning triglütseriidide tase madalam. Oliiviõli tarbivate patsientide tulemused oli paremad kui neil, kes olid madala rasvasisaldusega dieedil, mis ei sisaldanud oliiviõli.

Oliiviõli puhul on teada ka soodne mõju astma, artriidi ja vähi puhul. See tuleneb peamiselt oliiviõli põletikku alandavast toimest tänu monoküllastamata rasvhapete ja antioksüdantide sisaldusele. Ühes uuringus tuli ilmsiks, et oliiviõlil oli rinnavähi ennetamisel toime koguni 46 %  ulatuses ja seda tänu oliiviõlis sisalduvale oleiinhappele.

E-vitamiinil on vähivastane toime, sest ta on antioksüdant, mis kaitseb organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Parimateks E-vitamiini allikateks on taimsed õlid, pähklid, seemned, idandid.

E-vitamiini päevane soovitatav kogus on 8–10 mg, 10 mg E-vitamiini sisaldub 85 g oliiviõlis.

http://www.toitumine.ee

 

KAUBALE SAAB ISE JÄRELE TULLA

- Ülemiste Ärimaja valvelauda

   Peterburi tee 2f, Tallinn