Hispaanias messil ja tootjate juures

13.04.2014

Märtsis käsin Salon de Gourmet'il ja neljas õliveskis - inglise keelne termin "olive oil mill" on armas kummardus ajaloole. Salon de Gourmet peeti Madriidis ja see on Hispaania üks olulisemaid vääristoidu messe. Vahva oli messil valitsev peomeeleolu, mehed - külalistest-etlejatest tugev enamus - olid lõhnastatud ja ülikonnastatud ning ka naised ilusasti sätitud. Ürituse kangelasteks olid oliiviõli, jamon, juust ja vein. Oliiviõli promoti mitut moodi. Valges edevas stendis sai imetleda ja mekkida hispaania parimaid õlisid ning seda väljapanekut uuendati paar korda päevas. 

Valitsuse kampaania "Experiencias Aceites de Oliva" keskendus oma nurgas Hispaania neljast peamisest oliivisordist - ARBEQUINA, HOJIBLANCA, PICUAL ja CORNICABRA - valmistatud õlide tutvustamisele. Seal maitses-kombineeris parajasti toiduga ja toiduta oliiviõli Hispaania tulevik.

Edasi suundusime koos juba kümme aastat oliiviõlimaailmas tegutsenud hispaanlasest sõbraga tootjaid külastama. Madridist lennukisse ja ca tund aega hiljem olime juba Andaluusia Idapiiril paiknevas Almerias. Piirkonna muudab eriliseks see, et siin asub Euroopa ainuke kõrb ning ka paljude auhindadega pärjatud "Oro del Desierto" (Kõrbe kuld) õliveski.

Oro del Desierto on nö rohelise ja ressursside taaskasutusele keskendunud perefirma, mis maheoliiviõli valmistamise kõrval peab ka restorani ning puhkemaju. IT süsteemid ja tehnika viimane sõna ruulivad, koostöö ulatub Oslo ülikoolini välja. Ägedad majad, restoran ja mahe mõtteviis on sinna toonud mitmeid kuulsusi sh Mel Gibson'i, Valentino Rossi ja Claudia Cardinale.

Oro del Desierto enim auhindu võitnud õli on Coupage . Nende parim kerge magusanoodiga nö igapäevaõli on Arbequina .

Edasi võtsime suuna põhja poole ning väisasime Priego de Cordobas asuvat Almazaras de la Subbetica't. Sõna "almazara" on laenatud andaluusiat ca 700 aastat valitsenud mauridelt-araablastelt ja see tähendab araabia keeles õlipressi. Almazaras de la Subbetica on mitmetuhande liikmega kooperatiiv, mis on endale palganud väikese professionaalse juhtkonna. Nende maadel käis veel järelkorje puude alt ja lõigatud okste küljest ning õlipressid töötasid. Tulemuseks on madalama kvaliteediklassi õli, mitte see, mida Sinul on võimalik meie e-poest osta.

Nende staarõlid Rincon de la Subbetica ja Parqueoliva Serie Oro pressitakse korje alguses paari nädala jooksul parimatest valitud oliividest. Almazaras de la Subbetica väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega värsked igapäevaõlid on magusam Almaoliva Arbequina ja vürtsikam Parqueoliva Bio.

Almazaras'e naabriks Priego de Cordoba's on tipptootja Aroden, mis valmistab auhinnatud Cladium'it.

Ettevõtte kuulub kahele perekonnale, kes on palganud profid seda juhtima. Alloleval pildil keskel on Arodeni juht ja õlimeister Luis Torres Flores.

Ka Aroden'is järelkorje veel käis ning pressiti madalama kvaliteediklassi õli.

See oli üks vahva ja hariv reis, mida vürtsitasid kohtumised sümpaatsete oma tööd armastavate inimestega. Kui külastan tootjaid või ka süües toidu peale mõeldes, tekib mul sügav austus nende inimeste vastu, kes meie laua väärt söögikraamiga katavad. Aitäh!

 

KAUBALE SAAB ISE JÄRELE TULLA

- Ülemiste Ärimaja valvelauda

   Peterburi tee 2f, Tallinn